I denne guide til filtyper vil der blive lagt vægt på de mest brugte filtyper inden for foto, og grafisk arbejde.

Her i “Guide til filtyper” får ud et overblik over de forskellige filtyper som anvendes i dag. Nogle filtyper bliver erstattet af nye formater takt med nye standarder, og andre forbliver som de altid har været. Det skyldes at formatet er så effektivt, at man ikke har set grund til at udfase dem.

JPEG
JPEG er en forkortelse for (Joint Photographic Experts Group), og er et format, der bruger kompression, der taber data – en del af billedkvaliteten går tabt under gemme processen. Med komplekst fotografisk billede vil det normalt ikke blive bemærket med mindre at billedet er overkomprimeret.

PNG
PNG (Portable Network Graphics) er et bitmap-grafikformat, der er bedst til tegninger og fotografier. Formatet kan interlaced, hvilket gør, at der først vises et grovkornet billede, og efterhånden som der hentes flere data, kommer detaljerne med. PNG kan håndtere flere farver end GIF. Desuden er der i PNG mulighed for variabel transparens. PNG benytter i modsætning til JPEG-formatet en komprimeringsmetode som ikke taber informationer.

PSD
Photoshop-formatet (PSD) er standard filformatet og det eneste format, som understøtter alle Photoshop-funktioner, ud over Stort dokumentformat (PSB). På grund af den tætte integration mellem de forskellige Adobe-produkter kan andre Adobe-programmer, f.eks. Illustrator, InDesign, Premiere, After Effects og GoLive, importere PSD-filer direkte og bevare mange Photoshop-funktioner.

RAW
RAW formatet er en fællesbetegnelse for filformater, som kan bruges ved digital fotografering med spejlrefleks- og avancerede kompaktkameraer samt ved billedscanning. RAW-filer er ikke bearbejdet af kameraets billedbehandlingssystem, men fremstår i rå form med direkte angivelse af hvor meget lys hver enkelt pixel på sensoren har opfanget. For at få et brugbart billede ud af RAW-filen skal der normalt foretages en del efterbehandling, og i praksis producerer digitalkameraer derfor oftest JPEG-filer; der er komprimeret og har fået justeret f.eks. hvidbalance, farvemætning og kontrast.

RAW-filerne kan ikke åbnes direkte i en browser eller billedbehandlingsprogram, før de er behandlet på en computer med en RAW-konverter og ændret til et RGB-format, TIFF, JPEG eller PNG.

SVG
SVG er en forkortelse for “Scalable Vector Graphics”, og er et billedformat udviklet af W3C. SVG er afledt af XML, og bruges til beskrivelse af vektorgrafik, dog kan almindelig rastergrafik også indsættes i et SVG-billede.

TIFF
TIFF er en forkortelse for (Tagged Image File Format), og bruges til at udveksle filer mellem programmer og computer platforme. TIFF er et fleksibelt bitmapbilledformat, som understøttes af næsten alle tegne-, billedredigerings- og sidelayout programmer. Desuden kan stort set alle scannere lave TIFF-billeder. TIFF-dokumenter kan maksimalt have en filstørrelse på 4 GB.

TIFF-formatet understøtter CMYK-, RGB- og Lab-billeder, billeder med indekserede farver samt gråtonebilleder med alfakanaler og bitmapbilleder uden alfakanaler. Photoshop kan gemme lag i en TIFF-fil, men hvis du åbner filen i et andet program, er det kun det samkopierede billede, der ses. Photoshop kan også gemme noter, gennemsigtighed og data om multiopløsningpyramider i TIFF-format.

Andre formater
WBMP
WBMP-formatet er standardformatet til optimering af billeder til mobile enheder, som f.eks. mobiltelefoner. WBMP understøtter 1-bit farve, hvilket betyder, at WBMP-billeder kun indeholder sorte og hvide pixel.